Frisörindustrin i Sverige omsätter runt 10 miljarder kr och vi köper schampo och balsam för närmare 800 miljoner kr per år (2013)  så det är uppenbart att vi gillar att spendera pengar på vårt hår. Jag har också lagt ansenliga summor på frisörbesök och hårprodukter genom åren. Men de senaste åren har jag medvetet dragit ned på tiden och pengarna jag lägger på håret, en gång till frisören per år och kanske en hundralapp på schampo, om ens det. Allt hör ihop med att jag började läsa mer om vad olika produkter innehåller – hårfärger, schampon, stylingprodukter – och det var oftast en hårresande (!) läsning, det i kombination av att jag led av kliande hårbotten gjorde att jag bestämde mig för att göra en förändring. Sen dess skulle jag säga att mitt hår har blivit mycket starkare och blankare, hårbotten kliar inte i närheten av lika mycket och ofta och all TID och allt VATTEN jag har sparat…..och inte att förglömma, alla ämnen jag besparat reningsverken att ta hand om!

Så här är mina tips på vad jag verkligen tycker du ska testa för att få ett vackrare hår och spara på miljön och dina pengar:

 • Minska ned på stylingprodukter. Det här är en anledning till varför vi tycker oss behöva tvätta håret så ofta, spray o vax som tynger ned håret och irriterar hårbotten. Testa också stylingprodukter som är bättre för både miljö och hår, kan hittas  på t.ex Jordklok eller så gör du egna produkter, hitta inspiration på No Poo
 • Byt ditt schampo om det innehåller sodium lauryl sulfate (SLS) eller sodium laureth sulfate (SLES), som jag skrev om i mitt förra inlägg om tvål så är de två starka tensider som kan orsaka hudirritation och inte heller är bra för vattenlevande organismer. Och jag lovar att de finns i väldigt många schampon – billiga som dyra…
 • Sluta tvätta håret! Va…?! Är du inte klok?! Jo, vi tvättar håret alldeles för ofta och använder förmodligen alldeles för starka produkter som torkar ut hårbotten, som gör att den måste producera mer fett (sebum) och så “måste” vi tvätta håret och så är vi inne i en ond cirkel.  Om man vill minska ned på tvätteriet så behöver håret gå igenom en avvänjningsprocess på några veckor (kan gå fortare eller långsammare, beroende på hår) och under tiden kan håret upplevas riktigt fett och hemskt men HÅLL UT!!! Det kommer bli bättre, lovar. Så här gjorde jag när jag började min hårdetoxkur:
  1. Jag valde att göra det under sommaren då jag var ledig, eftersom det kändes lättare att gå runt som ett potentiellt troll med flottigt hår när jag var ledig. Nu blev jag inte så trollig men det kan kännas bättre att välja en period när man inte behöver träffa så mycket folk. Eller så sätter man bara upp håret i en hästsvans. Eller drar en hatt/keps över. Eller så bara ger man bara allt fingret och är som man är (det bästa!).
  2. Innan perioden hade jag tvättat håret ca varannan till var 3e dag, när jag påbörjade detoxen så lät jag det gå cirka 1 till 1,5 vecka mellan tvättarna. Kanske lite fusk men jag sköljde håret rätt ofta när jag badade i havet så det gjorde nog att det kändes ännu lättare.
  3. Jag använde Änglamark schampo under den här tiden men det skulle jag inte ha gjort nu då det innehöll (innehåller?) SLES om jag inte minns fel. Tror att t.ex min kliande hårbotten hade blivit bättre snabbare om jag valt ett ännu bättre schampo.
  4. Efter sommaren, dvs efter cirka 5-6 veckors kur, så hade mitt hår vant sig vid att det gick minst 1 vecka istället för 2 dagar mellan tvättarna.
  5. För drygt ett år sedan köpte jag ett ayurvediskt schampo från Klockargårdens, gjort på indiska tvättnötter och olika örter, ett pulver som man blandar med ljummet vatten och sen masserar in. För mig är det SÅ bra, jag älskar det! Nu låter jag det gå 2-3 veckor emellan tvättarna (och jag har rätt långt hår numera) och det är inga problem. Jag bara borstar det ordentligt morgon och kväll så blir det oftast blankt och fint. Schampoflaskan som kostade typ 200 pix, dvs ganska dyrt, har fortfarande 1/4 kvar efter över ett år så det var också en ekonomiskt bra affär.
 • Vill man vara ännu mer hard core så man man verkligen sluta helt att tvätta med schampo. Jag har inte vågat men de som kör den här metoden bara masserar hårbotten ordentligt så att sebumproduktionen kommer igång och ev smuts liksom rörs upp och så sköljer de håret ordentligt.
 • Det finns MASSOR av andra tips på No Poo på olika sätt att tvätta och fixa håret på ett miljövänligt sätt, kan rekommenderas!

Kör hårt!

 

4 Comments

 1. Blir glad för varje person som bryr sej so mycket om Miljön. Har inte so många kompisar som förstår mit engagemang för Miljön. Har haft svår migrän hela mit vuxna liv och därför började läsa innehållsförteckning på
  kosmetikprodukter. Köpte två böcker som hjälpte mej att inse hur mycket kemikalier vi belastade våra kroppar med, ( Badskumt, Gifterna som gör dig ren fräsch och snygg av Katarina Johansson) och (Kanariefåglarna ryter, din hälsa, vår miljö och en ljusnande framtid av Ingrid Franzon, näringsmedicinare och Margareta Dahlberg Journalist inriktning mot hälsa och personlig utveckling). So nu tvättar jag håret en gång i veckan med en eco olivtvål från Aleppo, använder den för hela kroppen, ingenting annat. Har aldrig fett hår och min hud är inte torr.
  Använder inga teflonprodukter, Mikrovågsugn och mycket lite plastprodukter, köper so mycket ekologiska produkter det går och inget som har mer en två E-medel i, helst inga als. Efter tre års kamp är migränen borta!
  Hoppas att jag inte tråkat ut dej men min långa berättelse, men du kanske inte kände till dessa två intressanta och bra böcker?
  Ska göra ett försök med tvätt nötter, låter intressant!
  Med vänlig hälsning Irene A.

  • admin Reply

   Hej Irene! Vilken fantastisk historia! Jag tror absolut att den cocktailen av onaturliga ämnen som vi utsätter oss för kan orsaka många hälsoproblem så det är ju så härligt att höra att du hittade en lösning på din migrän – och samtidigt gör en insats för miljön. Jag är övertygad om att det väldigt ofta går hand i hand – bra för mig och min hälsa = bra för miljön, och vice versa.
   Jag har läst Badskumt men inte den andra boken, den ska jag kolla upp, tack för tipset. Tvättnötter är ju absolut värt att prova, vi använder det ofta men inte alltid. Lycka till med allt framöver och tack för glada tillrop! Hls Monika

  • admin Reply

   Hej! Det står på flaskan att det hjälper mot mjäll i alla fall : ) Jag är ingen mjällexpert men det här schampot är väldigt snällt och känns bra för hårbotten så jag skulle tro att det kan hjälpa även mot mjäll. I kombo med att inte använda stylingprodukter och annat som kan torka ut och störa hårbotten. Om du testar får du gärna höra av dig hur det går! /Monika

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.