Vi flyttade till ny bostad i juli förra året och i vår stora tjejs rum fanns inget uttag för att ha taklampa. Så i över ett års tid har stackars tjejen fått leva i mysbelysning eftersom hon har föräldrar som ibland inte får tummen ur…. Men så nu i höst installerade hennes morfar ett eluttag så då var det bara valet av lampa kvar. Kollade runt rätt mycket på lampor och hittade ingen som jag tyckte var kul nog eller för den delen, tillräckligt prisvärd. Så då återstod bara att göra den själv vilket ju är mycket roligare! Jag har tidigare fixat vår kökslampa genom att riva bort ett mossigt tyg och sen spraymåla lampstommen i guld och sätta in en finare glödlampa. Har tyvärr ingen före-bild men så här blev resultatet av den, dock är jag inte världens bästa fotograf med min mobil så färgen kommer inte riktigt till sin rätt….

Taklampa i guld
Taklampa i guld

Supersimpelt om man gillar den stilen. Skulle också gå att dra lite tyll runt om för “dimmigare” effekt. Det är ganska enkelt att spraymåla saker för snabb effekt och förändring. Jag är dock inte så förtjust i det då de här färgerna (alltid? ofta?) är miljöskadliga och dessutom hälsovådliga om man skulle råka andas in dem när man håller på. Jag höll till utomhus och bredde ut tidningar över marken, och hade sen också en ansiktsmask på mig för att minimera risken att färgen inte skulle hamna där den inte hör hemma. Sen fick den torka ordentligt och bli avtorkad innan jag började använda den.  Men nu var det ju dotterns lampa jag skulle visa. Min plan var att ha det som ett helt återbruksprojekt men efter att ha snöat in på en lampform som jag sen inte hittade på någon loppis eller second hand-butik köpte jag en ny lampstomme, fusk, jag vet…..

så här gick jag tillväga:.

Lampstomme
Lampstomme

Ett stycke lampstomme, den här köpte jag alltså ny från www.dinlampa.com  men om man är lite mer öppensinnad för formen går det att hitta på nästan varje second handbutik, det ska alltså helst vara en sådan med tyg runt om så man enkelt kan riva bort det (om man nu inte gillar lampan som den är förstås 🙂  )

img_1168 img_1169

Sen hade jag köpt en gammal bomullsgardin på Erikshjälpen som jag klippte/rev ca 5-6 cm breda remsor av. Sydde sen några få stygn längst upp på stommen så de skulle sitta fast.

img_1170Så lindade jag remsorna runt stommen så att de täcktes ordentligt. Man kan linda lite som man vill, bara det blir täckt överallt. Ibland kan man behöva sy något litet stygn när remsan tar slut, ibland funkade det att bara knyta fast den.

img_1464 img_1465

Sen…..glömde jag dokumentera lite i processen eftersom jag gick så in i själva pimpandet av lampan…… Här går det att göra precis som man känner för. Man kan behålla lampan som den är med bara tyg lindat runt om. Jag valde att sy fast en volang ned till då den här här gamla gardinen hade en som jag tyckte kunde användas till det. Sen sydde jag fast två julgransprydnader i guld (fjärilarna). Så, eftersom jag ville ha med dottern i projektet fick hon måla tre flörtkulor som jag satte fast uppe på sladden ovanför lampan. Tillsammans gjorde vi sen en bollgirlang av olikfärgade bollar i ull, det tyckte hon var kul. Girlangen hängde jag sen runt lampan. Det kan hända att vi kommer pimpa den lite till men just nu är det så här den ser ut. Glödlampan är en stor LED-lampa köpt på Clas Ohlson.

Tja, den ser inte helt ut som jag hade tänkt mig men det var superkul att hålla på och dottern är grymt nöjd och det var det viktigaste!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.