Det handlar om ljus. Vi svenskar älskar att tända levande ljus. Närmare 300 miljoner värmeljus eldar vi upp per år. Kanske inte konstigt när vi kurar inomhus uppåt ett halvår per år. 300 miljoner värmeljus är sjuuuukt många, särskilt om man eldar med miljö – och hälsovådliga ljus. Det är skillnad på ljus och ljus nämligen. De riktigt dåliga är gjorda helt eller delvis av paraffin. Paraffin sägs avge cancerogena ämnen vilket inte är så nyttigt att andas in så att säga. Miljömässigt är de också riktigt kassa då paraffinets ursprung är fossil olja vilken som bekant bör stanna i marken och inte eldas upp för att vi ska kunna mysa lite extra. Tipset är alltså att köpa ljus gjorda av 100% stearin. Stearin är gjort av vegetabiliska eller animaliska fetter. Problemet är att det ofta inte står på förpackningen om ljusen är gjorda av paraffin. Dock, det jag tycker mig ha märkt är att om det INTE står något på förpackningen så är det paraffin, är ljusen gjorda av 100% stearin så står det också det. Jaha, men det var ju ett enkelt tips – köp bara värmeljus där det står 100% stearin på. Ja, gör man det så har man gjort en insats för miljön – och hälsan. Men det finns ytterligare ett par saker som man kan tänka på.

Värmeljus är ju gjorda i aluminiumformar. Aluminium kräver oerhört mycket energi för att framställas, plus att återvinningen av dem är komplicerad. Ni har kanske hört att man ska komma ihåg att peta bort den lilla metallbiten i aluminiumkoppen innan man slänger den i metallåtervinningen. Hur många av dessa 300 miljoner ljus tror ni det görs på…Förmodligen bara en bråkdel. Men nu en ännu värre sak. Sedan våren 2015 är det tydligen ändrade direktiv gällande värmeljusen, nu ska de nämligen INTE ALLS slängas i den vanliga återvinningen (läs mer om varför här). Man får vända sig till sin kommun för att få reda på vad man ska göra med dem. Kommer gemene man orka göra det? Knappast. Därför blev jag så glad när jag hörde talas om världens första miljömärkta värmeljus – Reluminus. Det är alltså värmeljus där koppen är gjord av eldfast glas och man lägger i en s.k refillpuck av stearin (såklart!). När ljuset brunnit upp så fyller man alltså på med en ny refillpuck. Så genialt! Ljusen finns bl.a på Clas Ohlson men även hos andra återförsäljare. De är självklart dyrare än Ikeas multipack med konventionella ljus men SÅ mycket bättre för miljön.

Sen den sista saken som man kan tänka på om man vill köpa rena stearinljus. Väldigt många producenter av stearinljus använder sig av palmolja. Alltså SUCK!! Som jag skrev om här så ska man absolut undvika produkter med palmolja. Det jag har läst mig till är att Liljeholmens, Delsbo Candles samt ovan nämnda Reluminus INTE använder palmolja så välj gärna dessa.

Så mycket att tänka på, och jag som bara ville tända ett litet ljus och mysa…

2 Comments

  1. Alltså värmeljus, har duckat för denna insikt väldigt länge men ger ett löfte till mig själv att vid nästa inköp välja ett miljövänligt alternativ. Inga mera besök till Ikea alltså…

    • admin Reply

      Toppen Mathilda! Det som har varit har varit, det är vad du gör fr.o.m nu som räknas, bra va : )!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.