Ett par veckor har hunnit förflyta av det nya året och med det en del tid att reflektera över det som varit och det som vill komma fram. Jag gillar att tänka tillbaka på vilka föresatser jag hade inför året, hur det faktiskt gick och varför. Mitt ledord inför 2017 var FÖRÄNDRING. Jag kände för ett år sen – och känner fortfarande – att jag är inne i en period av just förändring, mestadels en positiv sådan. Mina förhoppningar låg mycket till förändringar i det jag vill jobba med, testa några av alla mina hållbarhetsidéer som jag burit på så länge. Nu blev det inte riktigt så. Istället kom förändringen att hamna mer på familjelivet då vi begåvades med ett tredje barn i oktober. Så fantastiskt, och så mycket mer än “bara” ett jobb. Nyttigt att påminnas om att vi inte alltid kan styra våra liv som tänkt. Mitt ledord inför 2018 är GLÄDJE. Jag tycker det är lätt att, trots allt fint jag har i livet, inte känna tillräcklig glädje och tacksamhet över det. Jag vill helt enkelt fylla tillvaron mer med glädje och det som gör mig glad och på så sätt få mer energi till både familjeliv och att hjälpa andra till ett mer hållbart liv. Simple as that. Det är också egentligen det enda nyårslöfte jag ger inför 2018.  Nu tänker jag i alla fall ta farväl av 2017 genom att gå igenom de 10 (!) nyårslöften jag gav förra året.

  1. I större utsträckning vara en del av lösningen på klimat – och energikris och inte en del av problemet. Att hitta fler sätt för mig och min familj att leva hållbart och minska vårt fotavtryck. Men det hör också ihop med punkt 2, att få andra med på samma resa. Hur gick det? Jag har faktiskt inte haft tid att kolla vårt ekologiska fotavtryck men jag är tämligen säker på att vi lyckats. Detta eftersom vi kört mindre bil och jag inte flugit något samt att vi fortsatt äta mycket vegetariskt och konsumerat rätt måttligt.
  2. Testa någon av alla mina affärsidéer jag har och som är kopplade till hållbarhet. Den här punkten är viktig på många sätt för mig. Jag har vetat länge att jag vill starta eget och har också haft en massa idéer på vad men till syvende och sidst så har jag inte testat, ibland av brist på mod, ibland av brist på tro på idén. Så nu tänker jag våga testa en eller flera av mina (många!) idéer, men i det lilla och för att jag tycker det är kul, inte känna att jag måste kunna överleva på det på en gång. Jag är särskilt nyfiken på de idéer jag har för att hjälpa andra att leva ett mer hållbart liv. Spännande! Hur gick det? Det här gick inte alls som jag hade hoppats. När jag blev gravid så blev jag så trött att det inte fanns någon energi kvar till detta. Däremot har jag tänkt en hel del så alldeles stilla har jag inte stått men jag har inte kastat mig ut och provat några idéer – ännu. 
  3. Fixa till mitt eget skaparrum. Min dröm är att ha egen ateljé där jag kan bre ut mig och skapa och pyssla som jag vill. Den platsen har vi inte men vi har i alla fall lyxen att ha ett rum som vi inte använder så mycket vilket jag haft en tanke länge på att fixa till lite mer. Det kommer bli grymt! Hur gick det? Jo, jag har gjort mig en hörna i ett rum där jag har brett ut mig lite extra vilket har tillåtit en del mer spontant skapande. 
  4. Inte flyga. Lite trist att ha ett löfte med en negation men för mig har det här löftet ett viktigt symbolvärde. Hur gick det? BRA! Det går alldeles ypperligt att leva utan att dra på semester med flyg. Jag tror och hoppas att 2018 blir året då det verkligen blir coolt att resa hållbart och skämskudde att flyga. 
  5. Se och uppleva en plats i Sverige jag aldrig varit på. Att resa och se nya platser är ju oftast fantastiskt och det finns ju SÅ mycket att se i vårt land. Jag har varken när jag växte upp eller i vuxen ålder varit så bra på att ta mig runt till nya platser i Sverige så det vill jag råda bot på nu.Hur gick det? Genom en kurs “Ett år i omställning” som jag valde att gå förra året så fick jag chansen att se nya platser, t.ex Stjärnsund i Dalarna där vi hade fina och speciella dagar. 
  6. Odla mer. 2016 var ett uselt odlingsår för mig. Gick ut hårt (för att vara mig), förodlade bl.a grönkål som ska vara SÅ HIMLA LÄTTODLAT…men de dog innan jag hann plantera ut dem. Där någonstans i slutet av maj dog hela min odlingslust. Men nu känner jag mig taggad! Har också planer på att fråga någon odlingsintresserad men som inte har tillgång till trädgård om vi ska samodla, det vore jättekul om det gick att få till. Hur gick det? Ja, nog har jag odlat mer och delar av skörden blev väldigt bra. Jag har också lärt mig en del vilket egentligen är halva grejen, t.ex vikten av placering för det man vill odla samt att man måste börja TIDIGT för vissa grödor, t.ex rotselleri som det bara blev stor och fin blast av… Samodlingen gjorde jag inget av eftersom jag kände att jag ville bestämma allt det året : )
  7. Införa en bakdag i veckan. Den här kommer bli svår men jag tar med den ändå. Vi äter rätt mycket bröd i vår familj och köper oftast bröd men butikernas utbud – särkilt den inte så jättestora butik vi handlar på – är imponerande trist och enahanda. Vi har ett par bagerier inom hyfsat avstånd vilka har jättegott bröd men det blir för dyrt tycker jag att alltid handla där. Så jag hoppas vi får till att baka en dag i veckan. Hur gick det? Utslaget på hela året så har jag nog nästa kommit upp i en bakdag/vecka. Dock blev det mer stötvis, t.ex väldigt mycket under sommaren då jag hade mer tid. 
  8. Träna bort mina ryggbesvär. Ingen nyårslöfteslista utan något om träning… Jag har lagt ned det här med att träna inför lopp, eller antal gånger i veckan och sånt som tenderar att bli prestationsbaserat, vilket inte är vad jag behöver. Men däremot så behöver jag prioritera träning för att bli bättre i ryggen så det hoppas jag få till. Hur gick det? Nja, ryggbesvären har blivit bättre men egentligen inte pga träning tror jag utan mer av att jag inte suttit vid skrivbordet lika mycket. Också viktigt såklart men jag vill fortfarande få in mer träning. 
  9. Säga nej mer. Jag behöver måna om min energi väldigt mycket så den räcker till det som verkligen är viktigt. Därför behöver jag bli ännu bättre på att säga nej, det kan vara både förfrågningar från andra men också mina egna “förfrågningar”, dvs saker som jag tycker måste göras.Hur gick det? Ja, jag har inte tackat ja till något jag egentligen inte velat och jag tror att jag blivit liiiiiite bättre på att släppa saker. 
  10. Säga ja mer. Det är ju egentligen mycket roligare att säga ja än nej, det gäller bara att välja rätt sak att säga ja till. Det här är ganska mycket kopplat till mina barn. Efter barn No2 för snart två år sedan behövdes förstås ännu mer av min energi läggas på barnen. Det tillsammans med mindre sömn har gjort att mitt tålamod blivit sämre och sämre och jag har sakta men säkert utvecklats till en lightversion av Häxan Surtant. Det är inte så kul. Så mitt löfte är att säga ja till deras infall lite oftare och försöka strunta i om det långsiktigt är så smart. Hur gick det? Jadu, jag vet faktiskt inte, jag försöker varje dag att tänka på att säga mer JA än NEJ till barnen men är inte helt säker på att jag lyckas….

Summa summarum så är det väl så som det brukar med nyårslöften, vissa håller, andra inte och åter andra till viss del.

Jag välkomnar nu 2018 med GLÄDJE – det kan bli det bästa året nånsin 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.