Sveriges riksdag har som mål att vi som land ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Ditt och mitt resande spelar en stor roll i att göra detta möjligt. Som utvecklingen ser ut så gör varken Sveriges riksdag, eller vi svenskar överlag ens i närheten av tillräckligt.  Några fakta om oss svenskars resande:

  • Antalet utrikes flygesor, per invånare i Sverige har ökat drastiskt sedan 90-talet.
  • I snitt reser varje svensk utomlands med flyg i  2,7 gånger per år, och det ökar.
  • Svenskarnas internationella flygresor orsakade 2014 cirka 11 miljoner ton CO2-ekvivalenter, vilket är lika mycket som ALL bilkörning i Sverige orsakar, och de ökar i takt med vårt ökade flygresande.
  • Flyget är, näst efter färjor, det färdsätt som orsakar mest utsläpp per kilometer.
  • Förbränning av bränsle dubbleras på hög höjd beroende på bildande av vattenånga och kväveoxider, vilket alltså gör flygets påverkan på klimatet extra stor.
  • För mer fakta, läs här och här 

I en rapport från Greenpeace som kom för några veckor sedan beskriver de väldigt tydligt hur vi kraftigt övertrasserar vår koldioxidbudget , det vill säga vi tar oss rätten att använda upp medel (koldioixidutsläpp) som våra barn och barnbarn behöver i framtiden. Om vi nu vill att de också ska få leva på en frisk Moder Jord vill säga, men det är kanske inte lika viktigt som att jag ska få komma iväg, koppla av och se ännu en sandstrand. Det är ju faktiskt så att för varje resa jag gör så tar jag ju indirekt rätten från någon annan att göra samma resa. Det är ganska långt från solidaritet och ansvar. Om inte sammanhanget vore så sorgligt så skulle jag kunna tycka att det är komiskt hur vi gör en massa bra och miljösmarta saker, sopsorterar, byter till LED-lampor, köper ekologiskt, plastbantar etc men så när det kommer till våra älskade flygresor då är det huvudet i sanden, don’t touch och man-måste-ju-få-unna-sig. Fast det förmodligen är det som enskilt ger den största påverkan av allt vi gör (maten är också en riktig klimatbov). Tycker det vore intressant att få kommentarer kring varför det verkar vara så känsligt för det är något jag funderar rätt mycket på.

Jag återkommer för övrigt i ett senare inlägg om tips på hållbart resande, för det finns, MASSOR!

Luciahälsningar från ditt dåliga resesamvete

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.